بررسی اثر سطوح مختلف نیتروژن بر عملکرد و اجزاء عملکرد دو رقم ذرت شیرین |
تولید جهانی ذرت در سال 2009 حدود 791 میلیون تن در سال بود كه تقریبا 39 درصد آن در ایالات متحدهی آمریکا کشت گردید. این كشور نه تنها بزرگترین تولید كنندهی ذرت است، بلكه از نظر صادرات مقام اول را دارا میباشد. سایر کشورهای تولید کنندهی عمدهی ذرت؛ چین، برزیل، مكزیك، هند، آفریقای جنوبی، آرژانتین، اوكراین و كانادا هستند. سطح زیر کشت ذرت در سال 1383، در ایران برابر 286 هزار هکتار و میزان تولید کل برابر 1 میلیون و 940 هزار تن ذرت دانهای و همچنین سطح زیر کشت ذرت در سال 1382، 267 هزار هکتار و در سال 1381، 218 هزار هکتار و میزان تولید آن در سال 1381 برابر یک میلیون و 450 هزار تن بوده است. استانهای فارس ، خوزستان و کرمانشاه از نظر سطح زیر کشت و تولید در مقامهای اول تا سوم قرار دارند.
با مصرف بیش از حد كود شیمیایی نیتروژنه، احتمال آلودگی آبهای سطحی و تحتالارضی توسط نیترات وجود دارد. مقدار نیتروژن اضافه بر مصرف گیاه، ابتدا در افق بالای خاك تجمع مییابد و سپس طی آبیاری و بارندگیهای زمستانه به تدریج تحت شستشو قرار میگیرد و در نهایت موجب آلودگی منابع آبهای زیرزمینی خواهد شد. از دیدگاه اقتصادی با افزودن کود شیمیایی تا رسیدن به حداکثر عملکرد، به ندرت به صرفه خواهد بود؛ زیرا کاربرد کود معمولا دارای هزینه است و با نزدیک شدن به حداکثر رشد، عکسالعمل گیاه به کود نیز کم میشود. هنگامی میتوان مقدار زیادی کود مصرف کرد که ارزش اضافی، اقتصادی گیاه و عملکرد بالا باشد و یا کود ارزان قیمت در دسترس باشد. روش مناسب مصرف کود باعث افزایش جذب، کاهش تلفات و کاهش خطرات آلودگی زیست محیطی میشود. بنابراین با توجه به این نکات دریافت میشود که انتخاب میزان و نوع مناسب کود نیتروژن و روش مناسب مصرف، میتواند باعث کاهش هزینه اضافی و افزایش کیفیت دانه و علوفه گیاه گردد.
استفاده از ارقام زودرس و میانرس در محصولات کشاورزی، همواره یکی از مهمترین عوامل در تاریخ کاشت محصول خواهد بود. با توجه به محدود بودن زمان در تولید محصول بهاره، استفاده از ارقام زودرس قابل توصیه میباشد؛ بنابراین استفاده از ارقام زودرس در محصول ذرت شیرین نیز با توجه به شرایط آب و هوایی یاسوج و فاصله زمانی محدود تا کشت گیاه جدید، ضروری به نظر میرسد و با رسیدن به حداکثر عملکرد محصول نسبت به سایر ارقام ذرت شیرین، قابل بررسی است.
1-1- فرضیه های تحقیق:
2- با افزایش مصرف نیتروژن در واحد سطح میتوان انتظار افزایش عملکرد ذرت شیرین (دانه و بیولوژیک) به صورت معنیداری را داشت.
3- رقم میانرس به دلیل طول دوره رشد بیشتر و استفاده بیشتر از منابع محیطی نسبت به رقم زودرس عملکرد بیشتری خواهد داشت.
4- هر دو رقم زودرس و میانرس به دلیل داشتن دوره رشد کوتاه باعث ایجاد تداخل با کاشت محصول بعدی نمی شود.
5- ژنوتیپهای مختلف دارای پتانسیل عملکرد مختلفی در شرایط منطقه میباشد.
1-2- هدف از اجرای این پژوهش
بهبود عملکرد دانه و بیولوژیک ذرت از طریق افزایش مصرف کود اوره و تعیین سطح مطلوب.
2- تعیین طول دوره از کاشت تا رسیدگی برای دو رقم ذرت.
2- مروری بر پژوهشهای پیشین
2-1) معرفی و اهمیت ذرت شیرین
ذرت را گیاه دنیای جدید میگویند و تنها گیاه خانوادهی غلات است که در کشورهای آمریکایی (مکزیک، آمریکای مرکزی و یا آمریکای جنوبی) تکامل یافته است. طبق نتایج کاوشهای به عمل آمده، مشخص شده است که حدود 3000 سال قبل از میلاد این گیاه در پرو وجود داشته است، همچنین مشخص گردیده که نوع وحشی آن به نام ذرت آندن[1] یا ذرت مکزیکی حدود 5600 سال پیش در این کشور کشت شده است. قبل از سال 1492 میلادی (سال کشف آمریکا) ذرت در اروپا، آفریقا و آسیا ناشناخته بود،
خرید اینترنتی فایل متن کامل :
کریستف کلمب و سایر کاشفان در اولین مسافرت تاریخی خود به آمریکا در نوامبر سال 1492 ذرت را در حوالی کوبا مشاهده کردند و آن را رایجترین گیاه قاره یافتند، آن ها انواعی از ذرت را مشاهده کردند که به وسیلهی قبیلهی سرخ پوستان ماهیز[2] کشت شده است و از دانههای آن تغذیه میکردند. نام این گیاه در حقیقت از نام همان قبیله اقتباس شده است. ذرت بعد از سفر دوم کریستف کلمب (سال 1494) از کوبا به اروپا و آفریقای شمالی برده شده است و در اواخر قرن شانزدهم وارد آسیا گردید. (تاجبخش و پورمیرزا، 1382). در سال 1737، لینه، گیاهشناس معروف، نام علمی Zea mays را برای ذرت انتخاب نمود. كلمهی Zea لغتی یونانی است كه ریشهی آن Zein به معنی زندگی است و کلمهی mays نیز از نام قبیلهی Mahis پرو اتخاذ شده است (تاج بخش و پورمیرزا، 1382). ذرت گیاهی تکلپه، ساقه بلند و یکساله، از خانوادهی گرامینه Poaceae، زیرخانوادهی Maydeae، از جنس Zea و از گونهی mays با 20 عدد کروموزوم است (تاج بخش و پورمیرزا، 1382).
ذرت شیرین با نام علمی Zea mays var saccharata و نام انگلیسی Sweet corn دارای 20 کرموزوم و از خانواده گرامینه میباشد که با انجام جهش ژنتیکی در لوکوس Su از کروموزوم شماره 4 ذرت معمولی حاصل شده است. این تغییر ژنتیکی باعث تجمع قندها و پلیساکاریدهای محلول در آندوسپرم دانه میگردد (عرشی، 1379).
دانهی رسیده ذرت شیرین، کم و بیش ظاهری چروکیده دارد. این نوع ذرت نسبت به سایر ذرتها، شیرینتر است و آندوسپرم آن به همان خوبی که نشاسته دارد، قند نیز دارد. این گیاه در اصل به منظور برداشت بلالهای لطیف و سبز در دوره شیری دانهها کاشته می شود که پس از جوشاندن به مصرف میرسند. این محصول به صورت کنسرو و یا یخزده برای مصارف بعدی نیز نگهداری می شود (میرهادی، 1380).
یکی از اهداف تولیدکنندگان ذرت شیرین، تولید بلالهایی است که آندوسپرم دانه های آن دارای درصد قند بالایی باشد. شیرینی دانهها مهمترین عامل در کیفیت ذرت شیرین است و تحت تأثیر مقدار قند و نشاستهی موجود در دانه قرار میگیرد. تردی دانهها و بافت خامهای صفات دیگری هستند که به بهبود کیفیت ذرت شیرین کمک می کند (ویلی و سونز[3]، 1987).
ذرت شیرین یکی از مردم پسندترین گیاهان در بسیاری از کشورهای جهان از جمله آمریکا، فرانسه، کانادا و استرالیا میباشد که علاقه به آن در سایر نقاط دنیا از جمله آسیا و ایران در حال افزایش است. کشورهای فرانسه، ایالات متحده آمریکا، تایلند، تایوان و ترکیه از پیشگامان صادرات ذرت شیرین میباشند. علیرغم محبوبیتی که این گیاه در کشورهای بزرگ دنیا دارد، متأسفانه آشنایی با آن در ایران بسیار محدود است (مختارپور و همکاران، 1386).
در کشور ایران با توجه به تقاضای بالای کنسرو و بلال ذرت شیرین، سطح زیر کشت این محصول رو به افزایش است. در مجموع کشت این گیاه با عنایت به درصد بالای قند موجود در دانه و تولید علوفهی خوشخوراک گیاه در زمان کمبود علوفه، میتواند مورد توجه قرار گیرد.
2-1-1- موارد مصرف ذرت شیرین
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1400-05-08] [ 11:58:00 ب.ظ ]
|