تعیین سطح بهینه كاربرد كود نیتروكسین و بیوسوپرفسفات و اثر آنها بر اجزاء عملكرد در لوبیا |
* حداقل علمیات خاكورزی از طریق اعمال شخم حداقل یا سیستمهای بدون شخم.
* كشت مخلوط.
* استفاده از مالچ ها به خصوص، مالچهای گیاهی و زنده.
* تناوب زراعی مناسب.
* تلفیق دام با زراعت.
* مبارزه بیولوژیک یا مدیریت تلفیقی آفات، بیماریها و علفهای هرز.
* استفاده از كودهای آلی.
* استفاده از كودهای بیولوژیك.
در خصوص عوامل مؤثر در برقراری پایداری در سیستمهای زراعی، یكی از مهمترین مواردی كه امروزه از جایگاه ویژهای برخوردار گشته و تحقیقات زیادی نیز بر روی آن انجام میگیرد، استفاده از برخی ریز موجودات مفید خاكزی است كه همزیستی آنها با گیاهان، تأمین كنندة عناصر غذایی و رشد بهتر آنها میباشد كه اصطلاحاً به آنها«كود بیولوژیك»گفته میشود. كودهای بیولوژیک منحصراً به مواد آلی حاصل از كودهای دامی، بقایای گیاهی و غیره اطلاق نمیشود بلكه تولیدات حاصل از فعالیت ریز موجودات كه در ارتباط با تثبیت نیتروژن یا فراهمی فسفر و یا عناصر غذایی در خاك فعالیت میكنند را نیز شامل میشود (بایبوردی و همكاران، 1380). این كودها درست در نقطة مقابل كودهای شیمیایی قرار دارند بهطوری كه مصرف آنها بدون نگرانی اثرات سوء زیست محیطی، غالباً موجب بهبود شرایط فیزیكی، شیمیایی و بیولوژیک در كشاورزی از قدمت بسیار زیادی برخوردار است و در گذشتة نه چندان دور تمام مواد غذایی مورد مصرف انسان با بهره گرفتن از چنین منابع ارزشمندی تولید میشده است ولی بهرهبرداری علمی از این گونه منابع سابقة چندانی ندارد. علیرغم كاهش كاربرد كودهای بیولوژیک به علل مختلف طی چند دهة گذشته، به نظر میرسد جایگزینی تدریجی كودهای شیمیایی خصوصاً كودهای نیتروژنه و فسفاته با كودهای بیولوژیک بهدلیل مزایای نسبی كودهای بیولوژیک و بهعلاوه ارزانی آن امری كاملاً اجتناب ناپذیر باشد. لذا یكی از مسائل مهمی كه میتواند موضوع تحقیقی بسیاری از مراكز پژوهشی و دانشگاهی باشد استفاده از این گونه ریز موجودات مفید به منظور تأمین مایحتاج غذایی و تحریک رشد گیاهان زراعی، توسعه و ترویج فرهنگ تولید و استفاده از كودهای بیولوژیک و فرهنگ سازی در خصوص لزوم استفادة صحیح از منابع طبیعی مولد غذا و حمایت از سلامت محیط زیست است (خاوازی، 1381).
1-1-1- فرضیات:
1- استفاده از كود نیتروكسین اثر معنی داری بر عملكرد دانه در گیاه لوبیا چیتی دارد.
2- استفاده از بیوسوپرفسفات بهطور معنیداری باعث افزایش عملكرد دانه در لوبیا چیتی میگردد.
3- كاربرد كود نیتروكسین و بیوسوپرفسفات بهطور معنیداری باعث افزایش عملكرد بیولوژیكی در لوبیا میشود.
1-1-2- اهداف:
تعیین سطح بهینه كاربرد كود نیتروكسین و بیوسوپرفسفات و اثر آنها بر اجزاء عملكرد در لوبیا
بررسی اثر كاربرد كود نیتروكسین و بیوسوپرفسفات بر عملكرد دانه در لوبیا چیتی
بررسی اثر كاربرد كود نیتروكسین و بیوسوپرفسفات بر عملكرد بیولوژیكی در لوبیا چیتی
1-2- كلیات
1-2-1- حبوبات
1-2-2- لوبیا
لوبیا یکی از حبوبات مهم است که دارای 20 تا 25 درصد پروتئین میباشد و طبق گزارش دفتر آمار و فناوری اطلاعات وزارت جهاد کشاورزی در سال زراعی 88-87 سطح زیر کشت لوبیا در کل کشور اعم از آبی و دیم 93888 هکتار و تولید آن 37/181372 تن بوده وسطح زیر کشت سایر حبوبات معادل 24985 هکتار وتولید 52/33448 تن
خرید اینترنتی فایل متن کامل :
بوده است. خشکی یکی از مهمترین فاکتورهای محدود کننده تولید محصولات در سراسر جهان میباشد. در حبوبات دوره رشد غلاف و سرعت پیری برگها با شروع تنش آب و افزایش درجه حرارتهای محدود کننده رشد، افزایش مییابد. در صورت فراهمی رطوبت، رشد غلافها و بلوغ آنها در یک دوره طولانیتر انجام میشود و برگها با سرعتی آهستهتر پیر میشوند. چند صد گونه از جنس Phaseolus که دارای اهمیت اقتصادی ویژهای در تغذیه انسان میباشد در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر دنیا بهدست آمده است. از این چند صد گونه فقط تعداد بسیار محدودی امروز زراعت شده که از بین آنها صدها نوع در نواحی گرم و معتدله دنیا کشت و کار میشود. تصور میشود که مبدأ اولیه لوبیای معمولی از آمریکای جنوبی و بومی آن منطقه بوده است (غفاریخلیق، 1379).
یکی از مهمترین حبوبات در جهان، لوبیا است. تمامی گونههای لوبیا متعلق به دو جنس عمده است. جنس Phaseolus که شامل گونههای بذر درشت آمریکایی است و جنس Vigna که شامل گونههای بذر ریز آسیایی است. گونههای آمریکایی، بومی آمریکا و گونههای آسیایی بومی جنوب آسیا هستند. گونههای آمریکایی دارای غلافهایی پهن با نوک بلند میباشد و دارای تعداد محدودی بذر در هر غلاف (4تا8 عدد) میباشند. گونههای آسیایی نیز دارای غلاف کوچک (حداکثر به طول 10سانتیمتر) و استوانهای هستند. در داخل هر غلاف تعداد زیادی بذر (تقریباً 20عدد) وجود دارد. در حال حاضر 18 نوع لوبیا در سطح جهان کاشته میشود. (کوچکی و بنایان اول، 1386).
(Phaseolus vulgaris var.) که در زبان فارسی به نام لوبیا چیتی معروف بوده و در زبان انگلیسی Pinto bean و یا Spotted bean نامیده میشود، یکی از زیر گونههای لوبیای معمولی است. لوبیا دارای واریتههای بوتهای با رشد محدود و واریتههای رونده، با رشد نامحدود میباشد که تا ارتفاع 2 الی 3 متری هم رشد میکنند. گلها در این گیاه به رنگ های متنوع سفید، صورتی و ارغوانی مایل بنفش مشاهده میشوند. گلها بر روی محور گلآذین از پایین به بالا شکوفا میشوند. غلافهای لوبیا، کشیده و آویزان هستند. شکل غلاف در ارقام مختلف، متفاوت و به اشکال خمیده، مستقیم، پهن یا استوانهای مشاهده میگردند. (کوچکی و بنایان اول، 1386).
لوبیا گیاهی گرمادوست است و برخی ارقام آن نسبت به طول روز بی تفاوت و بعضی دیگر حساس یا روز کوتاه میباشند. این گیاه خودگشن است و سیستم ریشهای نازک و باریک دارد. (دوبتز و ماهالا، 1999). برای رشد کامل لوبیا 130-120 روز وقت لازم است. از حدود 39-26 روز پس از کاشت چنانچه طول روز بین 18-10 ساعت باشد، به گل مینشیند. کمبود رطوبت را تا حدودی تحمل میکند. البته در شرایط خشک، تولید آن به شدت کاهش مییابد، ولی در طی پر شدن غلاف و گلدهی، به هوای خشک حساس است. بهترین مناطق کشت آن مناطقی است که در آخر فصل رشد آن، بارندگی صورت نگیرد. (کوچکی و بنایان اول، 1386).
لوبیا دارای سیستم ریشههای بسیار زیادی بوده که شامل یک ریشه اصلی و راست و تعدادی ریشههای جانبی میباشد که بیشتر در نزدیک سطح خاک بهوجود میآیند. در روی ریشههای کوچک لوبیا غدههای قهوهای رنگ نامنظم تثبیت کننده ازت جا گرفته و بهصورت مجتمعی درآمدهاند. ساقههای لوبیا باریک، زاویهدار و راهراه که مقطع آن تقریباً چهارگوش و گاهی همراه با خطوط ارغوانی رنگ است. در روی ساقههای لوبیا برگهای مرکب سه برگچهای بهصورت متناوب در روی دمبرگ بلندی قرار گرفتهاند. دمبرگ لوبیا در قاعده بهوسیله استیپول کوچک نوکداری احاطه شده است. برگچههای لوبیا، کرکدار، پهن و بهتدریج به طرف قاعده باریک میگردد، در حالیکه شکل برگچهها به طرف رأس باریک منتهی میشود. برگچه وسطی لوبیا بزرگترین برگچه بوده و بهوسیله دو استیپول احاطه میگردد در حالیکه دو برگچه جانبی هریک دارای یک استیپول میباشد. گلهای لوبیا خوشهای بوده بدین معنی که تعداد زیادی گل در امتداد دمگل قرار گرفته و هر گل بهوسیله برگکهای تقریباً مدور احاطه شده است. هر گل شامل کاسه گل که سه یا پنج قسمتی است و جام گل که سفید یا ارغوانی است میباشد. تخمدان کوچک و کرکدار میباشد. لوبیا گیاهی است یکساله و بهاره که دارای یک شکل بوتهای و یک شکل بالا رونده است. در شرایط گرمسیری و نیمه گرمسیری، لوبیا را در انواع خاکها کشت میکنند اما قادر به رشد در خاکهای رسی با بافت سنگین که سطح سفره آب زیرزمینی در آنها بالا باشد، نیست. شوری زیاد خاک، به طور قابل توجهی باعث کاهش لوبیا میشود. ارقام متفاوت از نظر تثبیت ازت با هم فرق دارند. این اختلافات تا حدی به علت تفاوت در انتقال و اختصاص کربوهیدراتهای غیرساختمانی به گرهها در واریتههای متفاوت است. در بسیاری از نقاط جهان، عملکرد لوبیا را میتوان بهطور قابل توجهی از طریق بهبود عملیات زراعی، افزایش داد. تاریخ کاشت، مقدار بذر، فواصل و عمق کاشت مناسب همراه با مدیریت خوب آبیاری، استفاده از کود و کنترل آفات، بیماری و علف هرز، همگی در به حداکثر رساندن عملکرد لوبیا سهیم هستند. (کوچکی و بنایان اول، 1386).
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-05-09] [ 12:12:00 ق.ظ ]
|